Ulica nevjernih zena (Milana Vukovic – Runjic)

Kroz pet poglavlja romana upoznajemo se s poviješcu neuglednog i zabacenog Vrapcanskog odvojka, slijepe ulicice na zapadnom rubu grada, ni po cemu posebne, osim po tome što u njoj još uvijek nema previše novogradnji, te po broju nevjernih zena, koji premašuje prosjek svih okolnih, mozda i vecih ulica.

Kroz price raznih junakinja doznajemo njihove ljubavne povijesti, kroz koje se zrcali i prica o samom Vrapcanskom odvojku, kao i o kvartu – Stenjevcu, predgradu vecini Zagrepcana poznato po ludnici. No, Stenjevec ima svoju dobrim dijelom zaboravljenu povijest, a ono što se o njemu ne zna, autorica (koja zivi u Stenjevcu) je sama nadodala, pletuci moguce i nemoguce, zbilju i bajku, podarivši svojim stenjevackim likovima neizbjeznu dozu ludila, nekonvencionalnosti, gatalackih sklonosti, neobicnih vizija, te sposobnosti percipiranja necega što obican covjek ne moze vidjeti – pripadnika paralelnog svijeta vrtnih i šumskih patuljaka.

Naime, u Ulici nevjernih zena harmoniju zbilje narušava patuljak Robert, oblikovan kao parodija romantickog ljubavnika – predstavljen je poput kicoša iz šume/grada koji je uvjeren da voli sve ono što bije jedan muškarac svjestan svog libida i sebe sama trebao voljeti. Njegovo nepristajanje na monogamnost, provokativna taština, prepuštanje strastima kao i zavidno umijece vodenja ljubavi postaju prostorom u koji autorica smješta niz prica iz intimnog zivota zenskih likova. One pristaju na tjelesno prepuštanje Patuljku, koji je zapravo samo dio njihove psihe koju svaka od njih stvara u trenutku kada strepi nad svojom sudbinom.

Prateci emotivno labilne junakinje kroz njihove ljubavne nevolje, putujemo istodobno slozenim svijetom zenske psihe, ali i sjenovitim zivotom zaboravljene ulicice – koja kao da namjerno ostaje po strani od vaznih dogadaja, zabavljena samom sobom, poput zene koja se gleda u zrcalo. Ulica nevjernih zena pomice granice zanra koje su postavile suvremene price o ljubavi. Milana Vukovic Runjic nije se prepustila melankolicnom tonu tranzicijske zbilje u kojoj je prepuštenost, rezignacija, nevidljivost i nezainteresiranost potisnula strast iz prvog postmodernog ljubavnog romana, onog što ga potpisuje John Fowles, još davne 1969.

  • ISBN: 953-178-800-6
  • Biblioteka: Otvorena knjiga
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2006.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 295
  • Format: 14,00×21,50 cm

Cijena: 71,10 kn