Varamo (Cesar Aira)

Sve je bilo moguce, kao u svijetu koji upravo nastaje – neka baš rijeci iz romana Varamo budu one kojima domacem citatelju predstavljamo knjizevni svemir Argentinca Césara Aire, jednoga od najintrigantnijih suvremenih juznoamerickih pisaca.

Roberto Bolaño zvao ga je “jednim od tri ili cetiri najbolja pisca što danas pišu na španjolskom jeziku”, a njegovi citatelji diljem svijeta potvrdit ce to: cak i kad se u svojim potragama bavi slozenim pitanjima filozofije, autorstva, improvizacije, originalnosti i pripovijedanja, Airina je proza uvijek brza, svijetla i zabavna – i doista vas moze odvesti bilo kamo!

Barem na površini, Varamo je prica o panamskom drzavnom sluzbeniku istog imena koji ce jednoga dana, godine 1923., nakon niza bizarnih nedaca napisati u gradu Colónu remek-djelo modernoga srednjoamerickog pjesništva. Nikada prije u svojih pedeset godina Varamo nije napisao ni retka, i dok ga slijedi na njegovoj miniodiseji, pokušavajuci rekonstruirati okolnosti koje ce za koji cas poroditi djelo genija, Aira nam pokazuje svu raskoš svojega spisateljskoga umijeca igrajuci se i smijuci se svijetu, ali i našoj potrebi da umjetnickom djelu prišivamo povijesni, nacionalni, psihološki ili estetski kontekst.

Neplanirano i neocekivano, u ovom izvrsnom romanu citatelj ce piscu postati suucesnikom, ali vec nakon nekoliko procitanih stranica svoga se udjela u Varamu i svijetu Césara Aire više nece pozeljeti odreci.
 

  • ISBN: 978-953-266-514-7
  • Izdavac: Fraktura
  • Godina: 2013.
  • Uvez: tvrdi s ovitkom
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 128

Cijena: 107,10 kn