Velicanstveni san o nebu (Sam Shepard)

Sam Shepard (Fort Sheridan/Illinois, 1943) slavni je americki glumac i knjizevnik, po vokaciji strastveni rocker. Nakon završenog školovanja svirao je u rock-sastavu The Holy Modal Rounders. Istodobno se uspješno izrazavao i na drugim umjetnickim poljima, poglavito u kazalištu. Karijeru dramskoga pisca zapoceo je pišuci za kultna kazališta Off-Broadwaya (Off-Off Broadwaya), od kojih su najpoznatiji Open Theater Josepha Chaikina i La MaMa legendarne Ellen Stewart. Iz prve eksperimentalne faze, u kojoj se javnosti predstavio kao jedan od najzanimljivijih i najprovokativnijih avangardnih autora, isticu se radovi: Kauboji (Cowboys, 1964), Chicago (1965), Ikarova majka (Icarus’s Mother, 1965), La Turista (1967) i Operacija Sidewinter (Operation Sidewinter, 1970). U kasnijoj fazi, koja zapocinje dramom Prokletstvo izgladnjele klase (The Curse of the Starving Class, 1977) primice se konvencionalnijem izrazu, a tematikom dotice aktualni prostor i vrijeme. Drama Pokopano dijete (Buried Child, 1978) dobila je prestiznu Pulitzerovu nagradu, a veliki uspjeh imala je i na našim kazališnim daskama. U dramskim tekstovima iz 80-ih cesto tematizira ostvarenje tzv. americkog sna (npr. Lud od ljubavi/Fool for Love, 1983).

Kao pripovjedac Shepard je obozavatelje usrecio zapazenim zbirkama prica: Mjesec jastreba (Hawk Moon, 1972), Motelski zapisi (Motel Chronicles, 1982), Krstarenje rajem (Cruising Paradise, 1996) i Velicanstveni san o Nebu (Great Dream of Heaven, 2003). Prva dva prijevoda (Mjesec jastreba/Motelski zapisi i Krstarenje rajem) hrvatski su citatelji izvanredno prihvatili, a prijevod njegove posljednje zbirke upravo se daje na prosudbu. Kritika pak za nju tvrdi da je – najbolja.

Cime ovaj simpaticni glumac i glazbenik privlaci šire citateljstvo? Odgovor je jednostavan: majstorstvom. Sam Shepard nenadmašan je mag rijeci, uvjerljiv i sugestivan pripovjedac. Pitanja koja postavljaju njegovi pocesto priprosti junaci zapravo su znacajne teme nad kojima se valja duboko zamisliti. Dijalozi su mu kratki i slikoviti, puni dosjetki i duhovitih izraza. Kad Shepardova recenica jednom dospije u citateljev obzor – teško ju je potisnuti ili zamijeniti nekom umiljatijom frazom. Tu negdje krije se "tajna zanata" ovog cudesnog autora, inace muza popularne glumice Jessice Lange i velikog prijatelja karizmaticne rock-dive Patti Smith.

  • ISBN: 9789537067878
  • UDK: 821.111(73)-32=163.42
  • Biblioteka: Na tragu klasika – Knjizevna smotra
  • Izdavac: Hrvatsko filolosko drustvo; Disput
  • Godina: 2007.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 160
  • Format: 12,50×20,00 cm

Cijena: 90,00 kn