Veliki Gatsby (F. Scott Fitzgerald)

Još jedan nezaobilazni »turbo klasik«, o kojem gotovo da je i izlišno trošiti rijeci, u izdanju Šarenog ducana! Veliki Gatsby, kultno djelo predvodnika americke »izgubljene generacije«, i danas se, gotovo stoljece nakon objavljivanja, nalazi u samom vrhu svih ljestvica vaznosti i omiljenosti knjiga. Jer, Veliki Gatsby je stvarno velik, najveca Fitzgeraldova uspješnica, vrhunac njegova knjizevnog stvaralaštva, ali i jedan od neospornih vrhunaca cjelokupne americke knjizevnosti – arhetip, vrhunac u svakom pogledu!
A, podsjetimo, prije i poslije Gatsbya autor je zivio zivotom svojih junaka: zanosio se njihovim idejama i idealima, dozivljavao njihova razocaranja i razdore, bancio i prosipao talent, novac i snagu poput njih, borio se skupa s njima i sa samim sobom. Fitzgerald nije morao svoje likove traziti oko sebe – nalazio ih je u samome sebi, pa je tako Gatsbya nazivao svojim »starijim bratom«. Obodren slicnim svjetonazorom zivotne druzice Zelde, naglavce se bacao u zamamljive valove dekadentnog »doba jazza«, opijajuci se svojom mladošcu, ljubavlju, uspjesima i alkoholom. I zato nitko nije mogao bolje od njega osjetiti, niti umio bolje izraziti, puls generacije »ludih dvadesetih«, a legendarni odnos i burno zivljenje sa Zeldom, predestinirali su ga za jednu od »glavnih uloga« koju je odigrao u americkom zivotu, ali za razliku od ovovremenih trendsetera i »celebova«, i u svekolikoj knjizevnosti izmedu dva rata.
A roman? Poeticna prica o romanticnom bogatunu, misterioznom imatniku opsjednutom neuslišanom ljubavlju i »americkim snom«, antologijsko je djelo: procitati ga nije stvar prestiza kao nekad, vec je postalo dijelom opce kulture. A, makar zbog tragicnog svršetka, preporucljiv je i poucljiv za novopecene tajkune i mocnike – šteta je što zbog svoje prezauzetosti ozbiljnijim stvarima nikad nece imati vremena za knjigu, pa da uvide kako novcem ipak ne mogu kupiti sve.
Spomenimo i da je na listi 100 najboljih romana s engleskog govornog podrucja, objavljenoj 1998., koju su sastavili najugledniji engleski knjizevni kriticari, Veliki Gatsby zauzeo drugo mjesto, iza Uliksa, kao najbolji americki roman 20. stoljeca!

  • ISBN: 9789533200132
  • Biblioteka: Za Andelu J.
  • Izdavac: Sareni ducan
  • Godina: 2010.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 192

Cijena: 79,00 kn