Vidov san (Marija Vicevic)

Autori slikovnice su: Marija Vicevic, akademski kipar Zvonimir Kamenar, Jelka Ban, prof., dr. sc. Anita Roncevic i Celestina Vicevic, prof.Nakon višegodišnjeg umjetnickog istrazivanja u podrucju stvaralaštva, kao i iskustava na podrucju rada s djecom razlicitih dobnih uzrasta, osmišljena je glazbena slikovnica. Glazbena slikovnica „Vidov san“ doprinosi obogacivanju opusa namijenjenog didakticko-metodickoj uporabi u vrticima, osnovnim školama te na uciteljskim fakultetima. Prilagodena je djeci predškolske i osnovnoškolske dobi: tekst se odlikuje jasnocom, jezgrovitošcu i jednostavnošcu. Glazba slijedi vokalne i ritmicke razvojne mogucnosti djecje interpretacije. Glazbeni materijal snimljen je i oblikovan u profesionalnom glazbenom studiju, na nacin pruzanja auditivnih informacija vokalno-instrumentalne, samostalne instrumentalne izvedbe i notnog zapisa. Crtezi, grafike i graficka obrada slikovnice utemeljeni su na jednostavnim vizualnim oblicima i odabiru boja koje promicu i poticu usvajanje likovnog jezika i estetski senzibilitet kod korisnika. Oblik slikovnice takoder je unikatan i pobuduje kombinatoriku njezina preslagivanja.
Osim navedenih vrijednosti, ova slikovnica ima dublju dimenziju u promicanju ekološke svijesti kod djece i odraslih. Sadrzaj slikovnice jaca povezanost s prirodom i bicima na granici vidljivog i nevidljivog. Ova bica satkana su nitima duhovnog pristupa ravnotezi u prirodi. Cijela prica odiše mirom, cistocom, ljubavlju i njeznošcu. Prisutni su sklad i uzbudenje koje donosi radost. Vrijednost slikovnice ocituje se u audio-vizualnim meditativnim porukama, kojima se utjece na svijest i „progledavanje“ djece i odraslih za ocuvanjem okoliša i odrzivim razvojem na planeti Zemlji. 
Glazbena slikovnica „Vidov san“ svoje mjesto ima u podrucju didakticko-metodicke literature, tj. audio-vizualnih medija za predškolsku djecu i ucenike osnovnih škola. Takoder je primjenjiva u radu studenata uciteljskih fakulteta i likovnih akademija, roditelja i drugih. Pozitivno je ocjenjena i preporucuju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Agencija za odgoj i obrazovanje.

  • ISBN: 978-953-297-207-8
  • Izdavac: Alfa
  • Godina: 2010.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Format: 16,50×16,50 cm

Cijena: 95,00 kn