Vise od jednog zivota (Gerard Hanberry)

Prica o sedam naraštaja obitelji Wilde epska je saga o senzacionalnim uspjesima i strašnim tragedijama. Povezivanjem naraštajâ otkriva se potpunija slika Oscara Wildea, briljantnog Irca, ciji um i djela i danas ocaravaju citatelja, a njegova tragicna sudbina iznova rastuzuje. Zivoti Oscarovih roditelja, svestranoga sir Williama Wildea i strastvene lady Wilde, i sami su bili prozeti velikim uspjesima, iako su ih neprestano pratile katastrofe, kao i njihovu djecu Isolu, Willieja i Oscara te njihovu unucad, Cyrila, Vyvyana i tragicne Dolly Wilde. Sir William bio je ugledan kirurg iz Dublina, specijalist za bolesti ociju i ušiju, kao i spisatelj, starinar i statisticar, ali njegov privatni zivot privlacio je pozornost javnosti. Njegova supruga bila je vatrena irska nacionalisticka pjesnikinja „Speranza“, koja je svojim potresnim stihovima dodatno rasplamsala revoluciju.

U knjizi Više od jednog zivota istrazuju se Oscarovi skriveni korijeni u Irskoj i drugdje, kao i zivoti njegovih roditelja, brata Willieja, supruge Constance, sinova te današnjih potomaka. Ova prica, kojoj autor pristupa na osvjezavajuc nacin i koja ukljucuje nove uvide o Oscarovu zivotu, knjizevnom djelovanju i boravku u zatvoru, ispripovijedana je u kontekstu zemlje rastrgane pobunama i gladu. Ta je prica cesto dirljiva, ali okrutne sudbine nisu uspjele zatrti Oscarovu briljantnost pa je „gospodar jezika“ opravdano zauzeo svoje mjesto medu velikim svjetskim piscima.

„Fascinantan uvid u izvanrednu, darovitu i kompleksnu obitelj.“

 Books Ireland

„Hanberryjeva vrijedna i preporucljiva knjiga uspijeva Oscarovoj prici pridati nešto što joj je nedostajalo u stvarnosti: sretan završetak.“

Irish Examiner

 

„Ova iznimno zanimljiva saga dugo je cekala da bude ispripovijedana: svaka cast Gerardu Hanberryju – i ona ce, kao i Vazno je zvati se Ernest, trajati vjecno.“

The Tuam Herald

GERARD HANBERRY, nagradivani pjesnik, zivi u Galwayu u Irskoj. Objavio je tri zbirke pjesama, a djela su mu objavljena u brojnim knjizevnim casopisima i publikacijama. Dobitnik je nagrade za pjesništvo Brendan Kennelly/Sunday Tribune i nagrade za kratku pricu Originals Short Story Prize na Listowel Writers’ Festivalu, a više puta ušao je u uzi izbor nominiranih za brojne nagrade, ukljucujuci Hennessy Award. Studirao je na NUI u Galwayu, gdje predaje kreativno pisanje i pjesništvo. Poducava i engleski na St Enda’s Collegeu u Salthillu.

  • ISBN: 978-953-303-615-1
  • UDK: 821.111 (417) – 94=163.42
  • Biblioteka: Kultura i civilizacija
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2013.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Petra Strok
  • Broj stranica: 392
  • Format: 15×23,2 cm

Cijena: 69,00 kn