Vodic kroz razvod braka (Ivana Mijic Vulinovic, Karmen Kmetovic Prkacin)

Kako što bezbolnije proci kroz postupak razvoda braka

Vodic kroz razvod braka, prvi takav prirucnik na našemu trzištu, opisuje psihološku i pravnu dimenziju razvoda rjecnikom prilagodenim „prosjecnom“ citatelju. Motiv kojim su se vodile autorice – Ivana Mijic Vulinovic, pravnica s iskustvom na sudu i u privatnoj praksi s razvodom, i Karmen Kmetovic Prkacin, socijalna radnica i psihoterapeutkinja koja niz godina radi s parovima u procesu razvoda – pri pisanju Vodica bio je pruziti sve potrebno pravno i psihološko znanje i pomoc osobama koje se namjeravaju razvesti ili su proces razvoda vec zapoceli, kao i pomoci donijeti odluku – razvesti se ili ne – onima koji još nisu sigurni. U prirucniku je naglasak posebno stavljen na razvod brakova s maloljetnom djecom, a sve je potkrijepljeno zanimljivim i korisnim primjerima iz prakse.

Razvod, kao što znamo, ne pocinje predavanjem zahtjeva za razvod sudu niti završava presudom. Zato, medu ostalim, i jest tako tezak. A sam proces nosi mnoštvo pitanja na koja je vrlo teško pronaci odgovore… Zahvaljujuci ovome Vodicu, citatelji ce uz pomoc struke (obiteljske psihologije i obiteljskog prava) i iskustava (klijenata i osobnog) moci na jednome mjestu dobiti savjete kako proci kroz sve faze razvoda: što ucinkovitije, što brze i što bezbolnije.

„Rukopis ovoga Vodica pripada u kategoriju prirucnika za samopomoc. Koliko mi je poznato, u nas su slabo zastupljena takva djela. (…) Kao pravnik drzim da je pravna problematika dostatno pojednostavljena i jasna laicima koji se njome u zivotu prvi put susrecu.“

prof. dr. sc. Nenad Hlaca, predstojnik katedre za obiteljsko pravo Pravnoga fakulteta Sveucilišta u Rijeci (Iz Recenzije)

 

„Stil autorica je izravan, jasan, sa zeljom što više se pribliziti citatelju i pomoci mu razumjeti i nositi se s promjenama koje razvod sa sobom nosi.“

doc. dr. sc. Anica Culo Margaletic, docentica pri katedri za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta, Sveucilište u Zagrebu (Iz Recenzije)

 

„Autorice, socijalna radnica-psihoterapeutica i pravnica, kroz godine profesionalnog iskustva nagledale su se i naslušale raznih razvoda. Da bi prirucnik bio dobro napisan i koristan poput ovoga, vlastito iskustvo, naravno, nije presudno, ali nitko im ne moze spocitnuti ni taj nedostatak.“

prof. dr. sc. Dubravka Miljkovic, Uciteljski fakultet, Sveucilište u Zagrebu (Iz Recenzije)

 

„Kada sam uzela ovu knjigu u ruke, prva pomisao bila mi je: Boze, šteta što ovo nisam imala kad mi je trebalo! Poucna i rasvjetljujuca, divna pomoc svima koji su u tom tamnom razdoblju zivota. A iz osobnog iskustva vam savjetujem: roditelji, fokus na vašu djecu!“

Anda Maric, pjevacica i spisateljica za djecu (Iz Preporuke)

 

O autoricama:

Ivana Mijic Vulinovic, rodena u Dubrovniku 1981. godine, diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu Sveucilišta u Splitu, završava doktorski studij na Pravnom fakultetu Sveucilišta u Mostaru. Osim rada u struci na sudu i privatno iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u medijima kao urednica i voditeljica radijskih i televizijskih emisija te autorica kolumni pravnog sadrzaja. U zadnje vrijeme najviše je posvecena znanstvenim radovima iz podrucja medunarodnog prava, posebno ljudskih prava, u okviru kojih je, uz medijska prava i slobode, uvelike usmjerena na medunarodno-pravnu, neizostavno i nacionalnu regulativu obiteljsko-pravnih odnosa. Zivi u Dubrovniku.

 

Karmen Kmetovic Prkacin, rodena 1979. godine u Dubrovniku, na Pravnom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu diplo­mirala socijalni rad, na Medicinskom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu magistrirala socijalnu psihijatriju i sociopatologiju. Clanica je europskog instituta za psihoterapiju (EAP). Završila je edukaciju za prakticara neurolingvisticke psihoterapije te je akreditirana fascilitatorica programa „Take charge of your life“ Instituta „William Glasser“. Zaposlena kao viša strucna savjetnica u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovacko-neretvanske zupanije. Bavi se edukacijom, psihoterapijom i savjetovanjem. Kao voditeljica i strucna suradnica sudjelo­vala je na brojnim radionicama i projektima. Autorica je programa prevencije virtualnog nasilja kod djece i programa Upravljanje stresom. Predsjednica je Udruge za promociju i zaštitu mentalnog zdravlja „Horizon“. Zivi u Dubrovniku.

  • ISBN: 978-953-303-998-5
  • Biblioteka: Posebna izdanja
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2017.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 160
  • Format: 13,5×21,5 cm

Cijena: 98,10 kn