Vrijeme noc (Ljudmila Petrusevska)

Roman Vrijeme noc Ljudmile Petruševske predstavlja svaka­ko njezino najslozenije djelo, kako po strukturi, tako i po snazi recenica, razradi ideja i postavljanju pitanja od krajnje vaznosti. Svakodnevica našega postojanja kroz jednostavno i izravno autoricino pripovijedanje postaje predmet neuobi­cajene i velicanstvene literature.

Vrijeme noc prati borbu Ane Andrianovne koja kao glava obitelji nastoji na okupu odrzati emotivno nestabilnu i financijski upropaštenu obitelj u ranim fazama postsovjetske Moskve. Pišuci u prvom licu, Petru­ševska roman predstavlja kao rukopis koji su clanovi Anine obitelji pronašli nakon njezine smrti, a u koji je ona pretocila frustracije i „razgolicenu“ (ne)moc roditeljske uloge. Ana se sve vrijeme bori i muci ne bi li pomirila snaznu ljubav prema obitelji i parazitski nacin zivota njezinih clanova.

Djelo se smatra jednim od najznacajnijih dostignuca su­vremene ruske proze, prevedeno je na više od 30 jezika, a našlo se i u uzem izboru za najvecu rusku knjizevnu nagradu – ruski Booker.

 

 

Probudivši se usred noci, sovjetska pjesnikinja Ana Andrianovna izbacuje svoju bol u bilješkama koje ispisuje za kuhinjskim stolom. Ana je zena na rubu, majka i baka koja zivotari u Moskvi, dok s mukom osigurava hranu i krov nad glavom clanovima svoje obitelji, koji uglavnom iskorištavaju njezinu dobrotu, ignoriraju njezine savjete i uzmicu pred njezinim izrazima ljubavi. Anina prica tece tempom koji oduzima dah, postajuci gotovo nesuvislom kako se blizi zora. Snaga ove knjige u Aninu je liku i strašnoj ironiji s kojom opisuje svoj svakodnevni zivot i razocaravajuce pokušaje da shvati ljude koje voli, uz tako malo nade da ce joj biti uzvraceno. Ovomu oporom djelu, koje je ušlo u uzi izbor za ruskoga Bookera, zasigurno je mjesto u svakoj zbirci proze.

Library Journal

Ispripovijedana prisnim, slobodnim, nehajnim stilom, prica je naizmjence duhovita i teška – dobrodošao uvod u djela vrlo darovite autorice.

Kirkus Review

 

 

Ljudmila Petruševska rodena je 1938. u Moskvi. Studi­rala je novinarstvo na Moskovskom drzavnom sveuci­lištu, a prozu pocela pisati sredinom 60-ih godina. Prvo djelo objavila je 1972., da bi uslijedila gotovo desetogo­dišnja sluzbeno nametnuta šutnja, kad je bilo zabranje­no objavljivanje njezinih drama i proze. Nakon što su joj drame napokon uprizorene, Petruševska je naširoko prepoznata kao jedna od najboljih ruskih dramaticarki. Zbirka kratkih prica i monologa Besmrtna ljubav objav­ljena je 1988. i postigla je izvanredan uspjeh i kod cita­telja i kod kriticara. Godine 1992. njezin roman Vrijeme noc uvršten je u uzi izbor za ruskog Bookera – preveden je na više od 30 jezika i smatra se jednim od vaznijih ro­mana 20. stoljeca. Autorica je otada objavila više od 30 knjiga. Novije knjige Ljudmile Petruševske (Bila jednom jedna zena koja je htjela ubiti susjedino dijete; Broj jedan, ili U vrtovima drugih mogucnosti; Grad svjetla; Dva carstva itd.) potvrdile su i kod novog naraštaja citatelja njezin ugled majstorice misticnih trilera i kratkih prica magic­nog realizma.

Godine 1991. njemacka Zaklada »Alfred Toepfer« dodijelila je Petruševskoj Puškinovu nagradu. Dobivala je i nagrade vodecih ruskih knjizevnih casopisa. Godine 2002. dobila je najugledniju rusku nagradu Trijumf za zivotno djelo. Njezin komad Bifem osvojio je 2003. prvu nagradu na Festivalu nove drame. Iste godine dodijelje­na joj je Drzavna nagrada Ruske Federacije.

  • ISBN: 978-953-303-641-0
  • UDK: 821.161.1-31=163.42
  • Biblioteka: Cicero
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2014.
  • Uvez: tvrdi s ovitkom
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Igor Buljan
  • Broj stranica: 136
  • Format: 13,5×22 cm

Cijena: 59,00 kn