Vrtlarski dnevnik


Dragi vrtlari,
za nas koji volimo vrtlarstvo i uživamo u malim stvarima koje pomažu biljkama da bolje rastu, vrtlarski dnevnik može biti dragocjena pomoć. Naravno, čitanje i znanje uvijek će biti važni, i stepenice su koje se ne smiju preskakati. Međutim treba znati i sljedeće. Bez obzira na teoriju, svatko tko se upušta u igru s prirodom prije ili poslije uviđa da zeleni svijet skriva neizrecivo mnogo više zanimljivih pojava od onih koje pišu u knjigama.
Vrtlarski dnevnik mjesto je za zapisivanje takvih pojava i za čuvanje svega onoga što se događa u našem vrtu. I sama sam se uvjerila što znači vlastito iskustvo i koliko su važne sitnice koje sam u nekom trenutku upisala u svoj prvi vrtlarski dnevnik. Bilo je tu svašta, od skica i rasporeda povrća u povrtnjaku, datuma sjetve i sadnje pojedinih vrsta, raznoraznih eksperimenata i zapažanja, pa sve do adresa i kontakata vezanih uz nabavu sjemena, gnojiva i sl.
I danas se rado vraćam na svoje prve bilješke i uspoređujem ih s onim novima. Zahvaljujući tome moje znanje raste a biljke su ljepše i zdravije. Nadam se da će ovaj dnevnik na isti način pomoći i vama. Sretno!

recenzija:
“Jedini vrtlarski dnevnik na hrvatskom trzistu i to iz pera najprodavanije autorice. Uz Zeleni kvadrat, koji je osvojio tisuce citatelja sada nam stize i personalizirani prirucnik koji ce vas vrt uciniti mjestom na kojem ce vam svi zavidjeti.“ U knjizi autorica Vam pomaže napraviti skicu vrta.
• „Taj dio dnevnika predviđen je za skice vrta u u mjerilu 1:50. Koristan je na početku planiranja vrta, ali i poslije kada se vrt mijenja a biljke presađuju.
Osim toga skice mogu pomoći i u povrtnjaku kao zapis rotacije povrtnih kultura na pojedinim gredicama. Organski vrtlari prepoznati će da je ovdje riječ o plodoredu, odličnoj preventivnoj mjeri
zahvaljujući kojoj jedna vrsta dolazi na istu gredicu tek nakon četiri godine. Na taj način bitno se smanjuju bolesti i štetnici povrća koji prezimljuju u tlu. Zahvaljujući vlastitim crtežima i skicam više
nećete morati pamtiti što ste sadili prije dvije, tri ili četiri godine”
TAKođer autorica u dnevniku navodi plan po mjesecima zajedno sa kalendarom sjetve I sadnje povrća. Nakon plana sjetve I sadnje povrća autorica spominje “najvažniji dio” dnevnika koji će s vremenom postati prava riznica znanja, informacija I iskustava vezanih uz uzgoj pojedine vrste povrća, cvijeća ili voćaka. “Sve ono što ste čuli, doznali ili sami primijetili zapisujte kao svoje bilješke. Netko će zapisati način uzgoja, netko prepisati upute sa paketića sjemena, a netko možda napraviti i kakvu skicu ili crtež. Biti će to upute koje funkcioniraju u mikroklimi vašeg vrta i koje su stoga neprocjenjive. A kako je svaki vrt poseban tako će biti posebne i vaše bilješke.”
Na samom kraju dnevnika autorica navodi adresar.
“Adresar je adresar, pa makar ga zvali i vrtlarskim. No zbog boljeg snalaženja i preglednosti korisnih informacija vezanih uz vrtlarstvo, a i kako bi sve što ima veze s vašim vrtom bilo na jednom mjestu,
stranice koje slijede važan su dio vrtlarskog dnevnika. Stoga ih ispunite kontaktima osoba od kojih ste dobili sjeme ili sadnice, adresama vrtnih centara, telefonskim brojevima dobavljača gnojiva,
vrtnog alata i ukratko svime što je potrebno za uspješno vrtlarenje”.

  • Datum izdanja: 13.04.2012.
  • Godina izdanja: 2012
  • Uvez: tvrdi
  • ISBN/EAN: 9789533194523
  • Izdavač: Profil Knjiga D.O.O.
  • Autor: Kornelija Benyovsky Šoštarić
  • Prosječna ocjena Ocjena kupaca: 4(9)

Cijena: 276,00 kn