Winesburg, Ohio (Sherwood Anderson)

Pri posjetu Zagrebu u ozujku 2011. Amos Oz je ispricao kako mu je "Winesburg, Ohio", najglasovitija i najcjenjenija knjiga Sherwooda Andersona, bila prekretnica u knjizevnom radu: "Kad sam je procitao, odjednom sam shvatio da sve, ali apsolutno sve, moze biti vazno… Anderson mi je kao piscu doslovce udahnuo zivot!"
 
Slicno su o Andersonu gotovo stoljece ranije govorili: Hemingway, Faulkner, Wolfe, Steinbeck, Caldwell, Saroyan, Lovecraft, Henry Miller… kojima su se kasnije pridruzili Ray Bradbury i Charles Bukowski ("Sherwood Anderson je mnogo bolji pisac od Hemingwaya, Faulknera, Steinbecka… i citave te jebene gomile."), i svi su izrazavali otvoreno divljenje Andersonovu djelu, cime je i zasluzio nadimak "pisac za pisce".
 
Da je "Winesburg, Ohio" iznimno djelo pokazalo se vec po objavljivanju 1919. godine kad je privuklo nesvakidašnju pozornost. Stariji su ga kriticari napadali, a mladi hvalili i djelo i autora kao predšasnike novoga doba. Poput "Amarcorda", to je djelo ljubavi koje slavi malomještanski zivot za nekih prohujalih vremena nevinosti i dobrohotnosti. 
 
Glavni junak, novinar George Willard, zapravo je sâm autor koji u gradicu osamljenih duša pokušava srušiti zidove što razdvajaju mještane. On je ujedno i glavna poveznica dvadesetak melankolicnih prica u kojima mu prilaze zitelji – svaki "dostojevskijevski" briljantno psihološki razraden – i povjeravaju mu svoje najskrovitije tajne, predosjecajuci da ih jedino on u Winesburgu razumije…
 
Iako se kriticari nisu usuglasili je li "Winesburg, Ohio" roman ili zbirka pripovijedaka, godine 1998. uvršten je na listu sto najboljih romana 20. stoljeca Modern Librarya i to na 24. mjesto!

  • ISBN: 978-953-320-044-6
  • Biblioteka: Za Andelu J.
  • Izdavac: Sareni ducan
  • Godina: 2012.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 248

Cijena: 79,00 kn