Za’atar (Hrvoje Ivancic)

Hrvoje Ivancic prvi se put zatekao na Bliskom istoku prije dvanaestak godina voden mladenackom znatizeljom ali i aristotelovskom zeljom za znanjem. Ovaj mladi putopisac svjesno je zakoracio u nepoznato prihvacajuci zivot kao otvorenu knjigu i jednako promatrajuci izazov prelaska ulice u svome rodnom Zaboku kao i voznju neblindiranim transporterom od Damaska do Homsa. Ivanciceve price grade napetost iz dvije perspektive: jedna predstavlja gotovo ludacku smjelosti pojedinih protagonista — zapadnih novinara i drugih putnika namjernika u sve nemirniji Levant – da iz sigurne zavjetrine ustaljene rutine iskorace u zavodljivu opasnost; druga je obojena stoickom izmirenošcu onih drugih — stanovnika upravo tog Levanta kao jezgre straha današnjega zapada — s neminovnom destrukcijom i stradanjem, ali uz istovremeni stameni otpor ontološkom zlu i vrtlogu ludila koji ih je vec odavna usisao mimo njihove volje i znanja.
Ivancic u ovoj zbirci tezi svojevrsnoj dharmi svjetskog lutalice — ali ne u mirnim šumama sjeverne Kalifornije poput Kerouacovih beatnika, nego u usijanoj sirijskoj i jordanskoj pustinji u cijoj je dnevnoj fatamorgani nemoguce razluciti Drugoga od samoga sebe.
Ivanciceve kratke price, ponekad u formi crtica ili putopisnih bilješki, variraju strukturom od groteske do trilera, ali pritom u ravnomjernom ritmu upozoravaju citatelja na krhkost svih interpretacija povijesnih dogadaja na Bliskom istoku i tezinu jednom prozivljenog, osobnog iskustva mrznje i ratnih razaranja.

  • ISBN: 9789537715977
  • Izdavac: Sandorf
  • Godina: 2016.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 140

Cijena: 85,50 kn