Zabavan jezik u slikama i igrama 2 (Ilona Posokhova)

Pred vama je druga knjiga iz edukativne serije "Zabavan jezik u slikama i igrama". Smatrate li da je vrijeme da svoje dijete upoznate s glasovima, da mu objasnite kako od glasova nastaju rijeci i tako ga pripremite za pocetno citanje, ova ce vam knjiga dobro doci. U njoj mozete naci konkretan slikovni materijal, zanimljive zadatke i igre za razvoj glasovnog aspekta djetetova govora. Iako je vecina zadataka namijenjena radu s djecom starije predškolske dobi i s prvašicima, dakle djeci od 5 do 7 godina, odredene aktivnosti mozete provoditi s trogodišnjakom, a neke cak i s osmogodišnjakom. U tu smo svrhu svako podrucje i zadatak obiljezili brojevima koji oznacavaju dob u kojoj bi dijete trebalo bez osobitih poteškoca svladati ponudenu aktivnost: 3, 3-4, 4, 4-5, 5-7 i 6-8. Materijal u knjizi rasporeden je od jednostavnog prema slozenijem. Ako vjezbate, primjerice, s cetverogodišnjakom, prodite prvi dio knjige, a ostatku se vratite za godinu ili dvije, kad dijete bude spremno.
 
Prvi dio knjige – provjera izgovora – predstavlja jednostavan, ali obuhvatan ispitni materijal koji vam omogucuje da provjerite izgovara li vaše dijete sve glasove ispravno, kako izgovara "teške" rijeci i koliko je dobro u njega razvijen osjecaj za "glasovnu sliku" rijeci. Uz zadatke izgovora ponudene su opaske roditeljima i odgojiteljima u kojima je navedeno na što tocno trebate obratiti pozornost i u kojem je slucaju potrebno obratiti se logopedu.
 
Drugi, veci dio knjige posvecen je slikovnim zadacima i igrama za razvoj fonološke svjesnosti, odnosno bavi se temeljitom, sustavnom pripremom djeteta za usvajanje vještine citanja. Pocevši od istrazivanja pojmova kratkih i dugih rijeci, te igara s rimama, vodit cete dijete do zadataka glasovne analize i sinteze rijeci, upoznavanja pojma slog i igara sa slogovima u rijecima. Takoder upoznajemo samoglasnike u govoru i ucimo ih razlikovati od ostalih glasova.
 
Rad s ovim slikovnim prirucnikom moze potrajati cijelu godinu, a mozda i nekoliko godina. Nema sumnje da ce nakon usvajanja svih igara i slikovnih zadataka iz knjige, dijete biti potpuno spremno za susret s pisanim jezikom, odnosno za ovladavanje citanjem i pisanjem u školi.
 
Slikovni zadaci, ponudeni u cijeloj seriji, namijenjeni su tome da dijete pri njihovom rješavanju bude što je moguce verbalno aktivnije. Umjesto da na pitanja odgovara pokazivanjem prstom na slike, poticite ga da govori i objašnjava svoje odgovore. Pazite na to da sve rijeci izgovara razgovijetno.
 
Na kraju knjige nalazi se zbirka "Zabavnih i korisnih jezicnih igara za svaki dan". Rijec je o igricama za koje su vam potrebni samo dobro raspolozenje i nekoliko minuta zajednickog vremena. Pomoci ce zaokupiti i zabaviti dijete u svakoj situaciji, a ujedno i poticati razvoj slušnog i glasovnog aspekta djetetova govora.

  • ISBN: 9789537685034
  • Biblioteka: Prakticna logopedija
  • Izdavac: Planet Zoe
  • Godina: 2009.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 64

Cijena: 99,00 kn