Zabranjena sam (Anouk Markovits)

Roman "Zabranjena sam" dijelom se temelji na autoricinoj autobiografiji. Autorica je odrasla u ekstremno zatvorenoj hasidskoj zidovskoj zajednici, a u svojoj devetnaestoj godini zbog dogovorenog braka odlucila je napustiti obitelj i zajednicu u kojoj je odrasla.

Radnja romana zapocinje 1939. u Transilvaniji, gdje petogodišnji djecak Josef svjedoci ubojstvu svoje obitelji, koje je pocinila rumunjska fašisticka organizacija Zeljezna garda. Pet godina poslije, Josef spašava mladu djevojku Milu te njih dvoje zajedno potraze utocište u satmarskoj zajednici na cijem je celu Zalman Stern. Mila odrasta sa Zalmanovom kceri Atarom. Zbog uspona komunizma u ondašnjoj središnjoj Europi, obitelj se seli u Francusku, u Pariz.

Smjestivši se u Parizu, Zalman svoje dvije kceri odgaja u strogom hasidskom duhu, kao da ne zive u prijestolnici napredne francuske drzave, iskljucujuci ih iz svakog aspekta (vele)gradskog zivota i uskracujuci im mnoge blagodati urbanog modernog zivota toga doba. U takvom okruzenju, Mila ce se sve više ucvršcivati u svojoj vjeri, dok ce Atara otkriti bogatstvo knjizevnosti i knjiga koje nece moci ignorirati te ce poceti sanjati o slobodnom modernom zivotu…

Hoce li Atara imati snage ostaviti iza sebe stoljetnu tradiciju i obitelj, kao što je to u stvarnom zivotu ucinila autorica? I ako hoce, koju ce cijenu za to platiti?

  • ISBN: 978-953-6751-94-5
  • Izdavac: Edicije Bozicevic
  • Godina: 2013.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 208

Cijena: 117,00 kn