Zapisi iz NDH (Edmund Glaise von Horstenau)

Zapisi iz NDH memoari su Edmunda Glaisea von Horstenaua, Hitlerova opunomocenoga generala u Hrvatskoj, nastali u obliku dnevnickih zabiljezaka koje je marno vodio za svoga zagrebackog mandata od travnja 1941. do rujna 1944. godine.
Za suvremenu opcu, vojnu i politicku povijest Hrvatske ovi su zapisi kljucno djelo! U njima je iscrpno, na iznimno uzbudljiv nacin, iznutra, docarana politicka i društvena atmosfera koja je vladala u NDH. Zapisi su – izmedu svega ostaloga – vazni zbog ni s cim usporedivog, vjerodostojnog i iznimno kritickog svjedocenja o zlocinackom karakteru ustaškog rezima, zbog razotkrivanja zakulisnih detalja ratnih dogadaja, zbog beskrupuloznog portretiranja kljucnih licnosti (s njemacke strane Hitlera, Ribbentropa, Kaschea…, a s hrvatske Pavelica, Kvaternika, Stepinca…), zbog oštroumnog dijagnosticiranja odnosâ politickih snaga u presudnim godinama koje ce obiljeziti hrvatsku povijest sve do danas.
No Glaise von Horstenau ne piše samo o Hrvatskoj tijekom Drugoga svjetskog rata, vec iskusnim politickim okom i savršenim dnevnickim stilom punim cinizma, koji na mnogim mjestima prerasta u sarkazam, razmatra ukupne prilike u Trecem Reichu i poguban utjecaj velikonjemacke ideje na Hitlerovu politiku.
Objavljivanjem Glaise von Horstenauova testimoniuma sedamdesetak godina od nastanka i nicim opravdanih dvadeset pet od prvotiska u Austriji, u cjelovitom obliku u kojem ga je priredio austrijski povjesnicar Peter Broucek, pruzaju se nove mogucnosti za bolje i potpunije razumijevanje burnog razdoblja hrvatske i (srednjo)europske politicke povijesti XX. stoljeca.

  • ISBN: 978-953-260-202-9
  • Izdavac: Disput
  • Godina: 2013.
  • Uvez: tvrdi s ovitkom
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 660
  • Format: 16,5×24 cm

Cijena: 225,00 kn