Zeleni pas (Nada Mihelcic)

"Imam osamnaest godina, bijesna sam i morala sam sve ovo zapisati, ako radi nikog drugog onda zbog onih budala iz moje škole koji kazu kako pokoja tableta ekstazija i malo marihuane još nikome nije naškodilo. A naškodilo je.
Naškodilo je meni koja to nikada nisam kušala, a strašno je naškodilo mojoj šašavoj sestri i cijeloj mojoj obitelji i svima oko nas.
Zato cu se pricom vratiti na sam pocetak, listajuci bilješke od prije cetiri-pet godina, kada sam još bila duboko u osmogodišnjoj školi i kad je cijelo to ludilo i zapocelo."

Tim rijecima Nada Mihelcic, autorica kultnog hita za mlade "Bilješke jedne gimnazijalke", uvrštenog i u školsku lektiru, zapocinje svoj novi roman "Zeleni pas". I time odmah citaocu naznacuje temu kojom se u romanu bavi: posljedicama koje drogiranje jednog clana ostavlja na cijelu obitelj i njihove prijatelje.

Usprkos tragicnim dogadajima s kojima je obitelj prisiljena suociti se, citajuci roman cesto cemo se i nasmijati. O zbivanjima naime, saznajemo kroz svjedocenje mlade sestre, još nedorasle trinaestogodišnjakinje, na pragu puberteta i vlastitih problema s odrastanjem, koja u višeclanoj obitelji trazi svoje mjesto i pripadajucu paznju, pa stoga iskazuje i odredenu kolicinu egoizma.

Kao i u "Bilješkama", i u ovom romanu autorica humor nadopunjava finom ironijom proširujuci mu tako prostor, pa je tim, za nju bitno stilsko-strukturalnim sredstvom, omogucila "lakšu probavljivost" mucne teme i izbjegla zamku "dociranja" u prijenosu pouke koju zeli iskomunicirati mladim citaocima. Autoricin iskaz osobito je snazan u zapazanju detalja u ljudskom ponašanju i zanimljivim asocijacijama, a duhovita konverzacija kao i dinamika pripovijedanja daju zivost tekstu u cjelini.

Rijec je o vrsno komponiranom i napisanom djelu više nego aktualne socijalno-kriticke tematske dominante, kojemu osobitu svjezinu i boju daje protkanost knjizevnog teksta zargonskim rijecima i mladenackim idiomom karakteristicnim za suvremeni trenutak. Roman zasluzuje pozornost svojom netipicnošcu, neklišeiziranošcu, vlastitim pristupom i iskrenošcu, pa ce zasigurno privuci ne samo mlade vec i one starije citaoce, narocito medu roditeljima i svima onima koji su cesto nemocni svjedoci tragedije drogiranja mladih.

  • ISBN: 978-953-6337-40-8
  • Izdavac: Lukom
  • Godina: 2009.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 237
  • Format: 20 cm

Cijena: 70,00 kn