Zemljovidi drevnih kraljeva mora (Charles H. Hapgood)

Dokazi o postojanju napredne civilizacije u ledenom dobu Pitanje je li postojala neka drevna civilizacije koja je prethodila svim poznatim civilizacijama. Nasuprot konvencionalnoj teoriji da je prva civilizacija niknula u Sumeru izmedu 3. i 4. tisucljeca prije nove ere, postoje indicije da nije bilo tako. Ima ih mnoštvo – ali sve su to samo indicije. Osim djela koje je upravo pred vama. Osobno ga smatram biserom tzv. «alternativne arheologije» (mada se u ovom konkretnom slucaju ne radi o arheologiji vec o kartografiji). Krešimir Mišak, urednik novopokrenute AGM biblioteke Obelisk
U klasiku Zemljovidi drevnih kraljeva mora iz 1966. profesor Charles H. Hapgood ponudio je dokaze o naprednoj svjetskoj civilizaciji koja je postojala tisucama godina prije starog Egipta. Otkrio ih je u mnogim zemljovidima koji su znanstvenicima odavno poznati: karta Pirija Re’isa koja prikazuje dijelove Antarktika, potom fascinantne karte Hadjija Ahmeda, Oronteja Fineja i mnoge druge. Hapgood je zakljucio da su ti zemljovidi izradeni iz još starijih karata (iz razlicitih drevnih arhiva diljem svijeta) koje su danas izgubljene. Takoder je zakljucio da su ti drevni kartografi bili znanstveno mnogo napredniji od Europe 16. stoljeca kao i civilizacija Grcke, Egipta i Babilona. Ne samo da je taj nepoznati narod raspolagao naprednijom kartografijom od bilo koga na svijetu prije 18. stoljeca, nego je cak kartografirao sve kontinente. Amerika je kartografirana tisucama godina prije Kolumba, a Antarktik u doba dok su obale tog podrucja bile bez leda. Karte pokazuju da je taj narod zivio u vrijeme dok na sjevernoj zemljinoj polutci još nije završilo ledeno doba, a Aljaska bila spojena sa Sibirom pleistocenskim kopnenim mostom.
Charles Hutchins Hapgood (1904. – 1982.) bio je americki akademik i jedan od najpoznatijih zagovornika teorije o pomaku polova. Diplomirao je srednjovjekovnu i modernu povijest na sveucilištu Harvard 1932. Tijekom Drugoga svjetskoga rata radio je za sluzbu COI (koja je kasnije postala CIA), zatim za Crveni kriz i konacno kao casnik za vezu izmedu Bijele kuce i Ministarstva rata. Nakon rata, Hapgood je predavao povijest na koledzu Springfield u Massachussettsu. Nakon što je jednom prilikom neki ucenik postavio pitanje o legendarnim izgubljenim kontinentima, Hapgood je organizirao razredni projekt istrazivanja. To je dovelo do istrazivanja o mogucim velikim promjenama na Zemlji u prošlosti, ukljucujuci teorije o pomaku polova. Godine 1958. objavio je svoju prvu knjigu, The Earth’s Shifting Crust (Pomicna Zemljina kora), koja je nijekala postojanje tektonike ploca. Vatreni predgovor knjizi napisao je ni manje ni više nego Albert Einstein. U toj knjizi, kao i u dvije sljedece – Zemljovidi drevnih kraljeva mora, objavljenoj 1966. i The Path of the Pole (Put pola) iz 1970. – Hapgood je predlagao teoriju o tome da se Zemljina os pomicala više puta tijekom geološke povijesti, a posljednji put prije otprilike 11600 godina, kad su se polovi pomaknuli za 15 stupnjeva. Takoder, predocio je dokaze o postojanju drevne, zaboravljene, napredne civilizacije. Umro je u 78. godini zivota, nakon što ga je udario automobil. S engleskoga preveo Krešimir Mišak.

  • ISBN: 978-953174360-0
  • UDK: 91
  • Biblioteka: Obelisk : biblioteka koja razotkriva svijet zagonetnih sila i rubnih podrucja ljudskoga znanja
  • Izdavac: AGM
  • Godina: 2009.
  • Uvez: meki
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 338
  • Format: 25,00 cm

Cijena: 116,10 kn