Zimsko drvo (Ellen Mattson)

Ovaj je roman fikcionalna biografija Grete Garbo, ali zasnovana na cinjenicama iz zivota slavne švedske glumice, jedne od najvecih filmskih zvijezda svih vremena, osobe koja je još za zivota postala mit.

Glavni lik romana je Vendela, djevojka koja spletom slucajnosti postane Gretina tajnica i prijateljica, cijim ocima promatramo holivudski svijet i Gretu Garbo kao osobu. Vendela je i jedini izmišljeni lik, ostali su stvarne osobe cije je zivote spisateljica pomno istrazila. Tako izmedu ostalih upoznajemo scenaristicu Mercedes de Acostu, smiješnu, divnu, pateticnu i zaljenja vrijednu osobu; Nilsa Asthera, drugu švedsku zvijezdu u tadašnjem Hollywoodu, Gretina ljubavnika i filmskog partnera, osobu sa svojim demonima; strašnog gospodina Mayera, mogula i direktora filmske kompanije i osobu premazanu svim mastima – pa je roman impresivan za ljubitelje filma i ikone Garbo, ali i za one koji ne znaju puno o filmskoj industriji 20-ih i 30-ih godina XX. stoljeca.

Knjiga prati zivot Grete Garbo i Vendele u kljucnim godinama kad je filmska industrija prešla na zvucni film. Garbo snima filmove o nesretnim, "lošim" zenama, zali se što je samo "vole gledati kako pati", mijenja filmske partnere i ljubavnike, ali nikada mišljenje, samo zeli da je svi ostave na miru. U pocetku je slika Garbo koju knjiga pruza ustvari ista ona koju svijet još uvijek drzi istinitom: ona je ledena kraljica kojoj nedostaje švedski snijeg. Voljena od svih, ali ne voli nikoga. Lijepa, melankolicna, tajnovita. Ona koja ce na kraju sve napustiti i neshvatljivo se povuci u anonimnost. Tijekom romana slika same Garbo se produbljuje i Vendela postaje ocajnicki uporna u pokušaju da je shvati i objasni svima drugima.
Nakon citanja knjige netko ce smatrati Garbo hladnom, praznom, mozda cak i glupom osobom, netko drugi proracunatom i vještom manipulatoricom, a netko treci suosjecat ce s njenim nastojanjem da ocuva vlastito ja i zaliti je zbog njene krhkosti u zrvnju popularne kulture. Kako god bilo, ovo je roman koji potice na razmišljanje, što najbolji romani uvijek i cine.

Ellen Mattson rodena je 1962. godine, a debitirala je 1992. romanom Nattvandring (Nocna šetnja). Radi kao knjizevna kriticarka za razne švedske novine, a od 1999. piše i radiodrame. Cijenjena je zbog svog istancanog stila i tankocutnosti u obradi tema zajedništva i teških odnosa medu ljudima. Radnje njezinih romana cesto se odvijaju u razlicitim povijesnim razdobljima koje uvijek opisuje slojevito i uvjerljivo. Svoj status ozbiljne spisateljice ucvrstila je komornim romanom Resenärerna (Putnici) iz 1998. godine, tragicnom pricom iz prijelaza 19. u 20. stoljece, za koji je dobila uglednu knjizevnu nagradu novina "Svenska Dagbladet". Njezin roman Snijeg, koji se odvija pocetkom 18. stoljeca, bio je nominiran za "Independentovu" nagradu za stranu knjizevnost. Godine 2011. dobila je prestiznu knjizevnu nagradu Selma Lagerlöf. Romani su joj prevedeni na desetak jezika.
 

  • ISBN: 9789532602234
  • Izdavac: Disput
  • Godina: 2014.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 408

Cijena: 126,00 kn