Zivot i djelo Ilije Cazanea (Razvan Radulescu)

Ilie Cazane obican je mali covjek, koji se zbog svoga dara da uzgoji goleme rajcice nade pod istragom rumunjske tajne policije Securitatee. Njegova konfrontacija s rezimom ima ocekivan, tipican ishod – jednoga dana »slucajno« ga pregazi kamion. Njegovu »epsku« povijest nastavlja njegov sin, takoder Ilie Cazane, postajuci protagonist price u kojoj je zapoceo kao sporedni lik. Njegova je uloga da »ozivi« lik svoga oca, skicirajuci pritom portret Rumunjske u 1960-ima – drzave koja pociva na naivnosti svojih gradana, na uzaludnim nadama, na ljudima koje je stvorio politicki sistem i koji su ujedno zrtve toga sistema. Pukovnik Vasile Chirita, isljednik koji je ispitivao Iliju Cazanea oca, vrlo je vazan lik u romanu – jedinstven u rumunjskoj knjizevnosti po nacinu na koji se razvija kako napreduje prica. Na pocetku price on je savršeni predstavnik sistema, sa »blistavom« buducnošcu pred sobom, no s vremenom pocinje propitivati ono u što je dotad slijepo vjerovao – vec od prvog susreta s Cazaneom starijim i njegovim divovskim rajcicama. Njegova se ideološka orijentacija postupno mijenja i on se okrece misticizmu (na spiritistickoj seansi priziva duh Karla Marxa) izmedu ostalog opterecen krivnjom što je Ilie Cazane mladi zbog njega ostao bez oca. Citatelji ce zahvaljujuci toj novoj dimenziji Vasileove licnosti upoznati novog covjeka, izvan politickog sistema, kojeg zanimaju samo temeljna pitanja ljudske egzistencije.

Roman Zivot i djelo Ilije Cazanea nadilazi politicke dimenzije te predstavlja suptilnu meditaciju o ljudskoj sudbini, uz ironicni komentar zbivanja u Rumunjskoj toga vremena, gdje se narocito istice ingeniozno smišljena epizoda o odnosu koji se razvija izmedu sina zrtve i kceri mucitelja.

Daniel Cristea-Enache

Radulescu u ovom romanu vješto koristi povijesni diskurs kako bi ispricao pricu o tragicnoj ljudskoj sudbini.

Ovidiu Simonca

Knjiga koja je majstorski vješto kontrolirana i izuzetno spretno izbalansirana suptilnim humorom, slojevita i ispunjena dubokim znacenjem.

Bogdan Suceava

O autoru

Rumunjski pisac Razvan Radulescu roden je 1969. u Bukureštu. Diplomirao je filologiju na bukureštanskom Filozofskom fakultetu i opernu reziju na Glazbenoj akademiji. Svoj je knjizevni debi ostvario kao jedan od autora u antologiji Obiteljski portret (1995.). Njegov je roman Zivot i djelo Ilije Cazanea (1997.) osvojio nagradu Društva rumunjskih pisaca, a roman Teodozije Mali nagradu EU za knjizevnost 2011. godine. Radulescu je i jedan od najuglednijih rumunjskih filmskih scenarista – kao predvodnik i kljucni scenarist tzv. Postrevolucionarne rumunjske kinematografije ili rumunjskog novog vala suradivao je s uglednim rumunjskim filmskim redateljima kao što su Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Alexandru Baciu, Radu Muntean, Constantin Popescu – te pripada najuspješnijoj generaciji rumunjskih filmskih autora ciji su filmovi obiljezili posljednje desetljece na medunarodnoj filmskoj sceni (Smrt gospodina Lazarescua, Prije svega Felicia, Roba i lova itd.). Nekoliko posljednjih godina Radulescu je gostujuci profesor na Hochschule für Gestaltung u Karlsruheu i na ESAV-u u Marakešu.

  • ISBN: 978-953-303-776-9
  • Biblioteka: Cicero
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2014.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Prevoditelj: Ivana Olujic i Luca-Ioan Frana
  • Broj stranica: 248
  • Format: 13,5×20,5 cm

Cijena: 125,10 kn