Zivot Ivana Mestrovica (1883.-1962.-2002.) (Dusko Keckemet)

Ivan Meštrovic bio je vrlo kontroverzan umjetnik, kako svojim zivotom, tako djelima i utjecajem na društvo. Ni o jednom umjetniku u našoj likovnoj, a o malo kojemu i u svjetskoj povijesti umjetnosti, nije napisano toliko hvalospjeva i ujedno pamfletskih tekstova kao o Meštrovicu. U vecem dijelu tih napisa iznesene su pohvale ili pokude o Meštrovicevu zivotu, no o njegovu stvaralaštvu govori se manje strucno i nepristrano, uz nedovoljno dokumentiranje, analiziranje, proucavanje i vrjednovanje. Poticaji za pisanje mnogih tekstova o njemu i o njegovoj umjetnosti bili su ideološke, politicke ili religijske naravi. Mnogi su pak autori, pišuci o Meštrovicu i o njegovim djelima, zapravo više pisali o sebi i o svojim mišljenjima i sudovima. Naši, a donekle i inozemni likovni strucnjaci sustezali su se opširnije i iscrpnije pisati o Meštrovicu i njegovu stvaralaštvu upravo zbog uvijek aktualnih opcenitih kriticnih ideoloških i politickih prosudbi i predrasuda.

Jedan od bitnih razloga nepostojanja iscrpnije znanstvene monografije o Ivanu Meštrovicu jest i opseznost njegova zivotopisa i jednako teško obuhvatna opseznost njegovih djela, ne samo skulptura, nego i gradevina, slika, crteza, knjizevnih sastava te njegovih likovnih i politickih napisa. Meštrovicev zivot i djelo bunar su bez dna koji nije moguce iscrpiti ni u nekoliko desetljeca ustrajnoga rada, jer su njegova brojna djela, kao i napisi o njemu, rasuti diljem Europe i Amerike. Iako je za ovu monografiju tijekom dvadeset godina ustrajnoga i neprekidnog rada, uz pomoc brojnih suradnika, osoba i ustanova, skupljao i obradivao podatke iz mnogih naših i inozemnih izvora te registrirao oko dvije tisuce njegovih skulptura i više od deset tisuca vecih i manjih napisa o njemu, Duško Keckemet u predgovoru navodi kako je svjestan (cinjenice) da mu je dio Meštrovicevih skulptura i još vrlo mnogo napisa o njemu ostao nedostupan i neregistriran. Pa i danas, cetiri desetljeca nakon Meštroviceve smrti, obilna se bibliografija o njemu i njegovim djelima nastavlja.
To objašnjava cinjenicu zašto o Meštrovicu i njegovim djelima, unatoc pedesetak monografija i oko pet stotina potpisanih tekstova, ipak ni za umjetnikova zivota, ni do danas, gotovo pola stoljeca nakon njegove smrti, nije objavljena nijedna iscrpna strucna monografija. Sve su one ili kraci opceniti pregledi ili fotomonografije u kojima reprezentativne ilustracije tvore bitan dio, dok se onaj tekstovni – pa i iz pera znanstvenika – svodi na kraci uvodni tekst. Meštrovic i njegova skulptura bili su cesto više reprezentacija društva ili aktualnih politickih ideologija nego teme iscrpnijeg proucavanja: više iznošenje osobnih ili aktualnih društvenih stajališta nego dokumentacija grade o njegovu zivotu i djelu te iznošenje sudova na temelju te grade.

Monografija "Zivot i djelo Ivana Meštrovica" plod je Keckemetova tridesetogodišnjega intenzivnog rada na istrazivanju i skupljanju dokumentacije o slavnom hrvatskom kiparu. Na pripremi ove iscrpno dokumentirane monografije s katalogom Meštrovicevih djela i bibliografijom o njegovim radovima Keckemet je godinama suradivao s muzejima, galerijama, sveucilišnim knjiznicama te privatim arhivima u nas, u Europi i u Sjedinjenim Americkim Drzavama.

Golema grada Zivota Ivana Meštrovica (1883. – 1962. – 2002.) podijeljena je na osam cjelina.

U PRVOME SVESKU autor prati Meštrovica od rodenja (I. Otavice • Split, 1883. – 1900.) do odlaska odlaska u Bec (II. Bec, 1900. – 1907.), Pariz i Rim (III. Pariz • Rim, 1908. – 1914.) te tijekom Prvoga svjetskog rata (IV. rat: Rim • London • Pariz • Zeneva, 1914. – 1918.) i njegova dolaska u Zagreb i Split (V.a Zagreb • Split, 1918. – 1932.).

U DRUGOME SVESKU autor piše o Meštrovicevu boravku u Zagrebu i Splitu (V.b Zagreb • Split, 1932. – 1942.), odlasku u inozemstvo (VI. Emigracija • Italija • Švicarska; VII. Amerika, 1947. – 1962.) te o recepciji Meštroviceva djela nakon smrti (VIII. I nakon smrti – Meštrovic, 1962. – 2002.).

Monografija donosi dosad najpotpuniju bibliografiju o Meštrovicu kao našemu najvecemu majstoru (u tekstu je oznacena arapskim brojevima) te rukopisnu i arhivsku gradu (oznacenu rimskim brojevima), bez koje bismo se teško snašli u tako opseznoj faktografiji. Rijec je o više od deset tisuca bibliografskih jedinica i tisucu i petsto jedinica arhivske i rukopisne grade.

  • ISBN: 978-953-0-61229-7
  • UDK: 73 Mestrovic, I.
  • Biblioteka: Monografije
  • Izdavac: Skolska knjiga
  • Godina: 2009.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 1424
  • Format: 24,00×31,00 cm

Cijena: 999,00 kn