Zizekovi vicevi T. U. (Slavoj Zizek)

ZA ZIZEKA VICEVI SU ZABAVNE PRICE KOJE PRUZAJU PRECAC DO FILOZOFSKOG UVIDA. JEDINSTVENA PORUKA OVE KNJIGE GLASI DA HUMOR ZAUZIMA SREDIŠNJE MJESTO U ZIZEKOVOJ OZBILJNOSTI.

Veliki filozof dvadesetoga stoljeca, Ludwig Wittgenstein, rekao je da bi se »ozbiljno i kvalitetno filozofsko djelo moglo napisati tako da se u cijelosti sastoji od viceva«. Za razliku od bilo koje druge knjige filozofa Slavoja Zizeka, ova kompaktna zbirka viceva – nekih koji su »ljupko vulgarni« (njegov opis) i nekih koji nisu tako ljupko vulgarni – odabranih iz njegovih knjiga pruza indeks odredenim filozofskim, politickim i seksualnim temama koje ga zaokupljaju. Zizekovi vicevi sadrze sklopove i poente – kao i prljave misli i uvrede – zbog kojih je Zizek slavan.

Za Zizeka vicevi su zabavne price koje pruzaju precac do filozofskog uvida. Knjiga nudi najzanimljivijeg Slavoja Zizeka dosada, prerušenog u nemoguceg erudita, politicki nekorektnog ujaka, koji recenice pocinje ovako: »Ima jedan stari zidovski vic, Derrida ga je obozavao…« On logiku hegelovske trijade ilustrira, na primjer, trima verzijama klasicnog »Ne veceras, dragi, boli me glava«: prvo zena tvrdi da ima migrenu, potom muz, a onda zena kaze: »Dragi, uzasno me boli glava, hajde da se ševimo da me to osvjezi!« Poenta o boci piva pruza lakanovsku pouku o oznacitelju. A »istinski opscena« verzija poznate šale o »aristokratima« prije pruza obiteljski kratak tecaj iz hegelovske misli nego nešto o cemu se ne govori.

Knjiga Zizekovi vicevi sadrzi svaki vic koji je citiran, parafraziran ili isprican u Zizekovim djelima na engleskom jeziku (kao i neke iz neobjavljenih rukopisa), ukljucujuci i razlicite verzije iste šale koja sluzi za razlicite poente u razlicitim kontekstima. A jedinstvena poruka glasi da humor zauzima središnje mjesto u Zizekovoj ozbiljnosti.

Zizek je doista najsjajniji i najvazniji zastupnik psihoanalize i uopce kulturne teorije u Europi u zadnjih nekoliko desetljeca.

Terry Eagleton, The London Review of Books

O autoru

Slavoj Zizek, svjetski poznati slovenski filozof i teoreticar psihoanalize. Gostujuci je profesor na brojnim svjetskim sveucilištima, a cesto ga nazivaju »divom iz Slovenije« i »najopasnijim filozofom na svijetu«. Autor je brojnih knjiga, medu kojima su: Irak: posudeni cajnik (takoder u izdanju Naklade Ljevak, Zagreb, 2005.), O nasilju (Naklada Ljevak, Zagreb, 2008.), Druga smrt neoliberalizma, Godina opasnoga sanjanja, Sublimni objekt ideologije, O vjerovanju, Škakljivi subjekt i Nedjeljivi ostatak. Zizek je i protagonist dvaju dokumentarnih filmova: The Pervert’s Guide to Cinema i Zizek!, a vec nekoliko godina je direktor Instituta Birkbeck u Londonu te istrazivac na Odsjeku za filozofiju u Ljubljani.

  • ISBN: 978-953-303-731-8
  • Biblioteka: Bookmarker
  • Izdavac: Naklada Ljevak
  • Godina: 2014.
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski

Cijena: 99,00 kn