Zlato (Andrija Maurovic, Franjo Fuis)

Za glavnog i odgovornog urednika „Novosti“ Hrvoja Macanovica, direktora Ivu Mihovilovica, kao i za redakciju ovog zagrebackog dnevnog lista nije bilo dvojbe – najljepše iznenadenje za citatelje u Novoj, 1940. godini biti ce „neprispodobivo interesantan i divan roman preraden u slikama ZLATO, kojeg ce crtati naš najbolji ilustrator i crtac stripova u Jugoslaviji g. Andrija Maurovic, prema inscenaciji i preradbi te tekstu F. M. Fuisa“.

Tako je, naime, pisalo u najavi za “novi roman u stripovima ZLATO”, koju su „Novosti“ 30. prosinca 1939. objavile zajedno s posljednjim nastavkom dotadašnjeg stripa „Junaci sa granice“ (prema Zane Greyu).

„Zlato“ je adaptacija slavnog romana Jacka Londona „Burning Daylight“, prvi put objavljenog 1910. godine, a kojeg je dr. Branko Kojic, novinar „Jutarnjeg lista“, na hrvatski jezik preveo dva desetljeca kasnije.

Nije teško pretpostaviti kako je Franji Fuisu (1908 – 1943) taj knjizevni predlozak bio „više nego blizak“, jer je i sam ceznuo za „avanturama vecim od zivota“, odnosno „avanturama u novo i u nepoznato“.

Andrija Maurovic (1901 – 1981) maestralno je odradio vizualnu, crtacku i rezijsku komponentu scenaristickog predloška.

Citatelji „Novosti“ s nestrpljenjem su cekali svaki nastavak „Zlata“ – novu demonstraciju Mauroviceve svjetske kvalitete – cije je izlazenje trajalo od 31. prosinca 1939. do 11. travnja 1940. godine – sveukupno 100 dnevnih nastavaka, odnosno dvjesto pasica. Suvremenicima koji su ga svakodnevno imali prilike pratiti, poput buduceg akademika Stanka Lasica, urednika i scenariste Mladena Bjazica, autora Frane Gotovca ili stripofila Romana Chiabudinija, „Zlato“ je ostalo u nezaboravnoj uspomeni.

  • Izdavac: Vedis
  • Uvez: tvrdi
  • Jezik: hrvatski
  • Broj stranica: 108

Cijena: 108,00 kn